Reapareixen les goteres

Després d’una època d’episodis amb pluges continuades i intenses, les filtracions d’aigua han fet resorgir goteres a la sala del teatre.

Com sol ser habitual en edificis antics, les filtracions d’aigua són un problema endèmic que reapareix cíclicament fins que se n’aconsegueix sol·lucionar l’origen.
I això és el que ha anat passant amb les goteres de la sala-teatre, on es filtrava aigua des del terrat que queda sobre la part del galliner, per la façana sud.
Ja des de feia anys, en períodes de pluges abundants ens trobàvem el parquet del galliner lleugerament mullat en un parell de punts i el sostre tacat en diverses àrees. Sabíem que calia repassar l’estat del terrat, però després dels aiguats d’aquest
2020 incloent-hi el fort temporal el Glòria, que va danyar greument el sostre del galliner, es va decidir fer-hi una intervenció repassant la tela asfàltica d’aquest terrat per estudiar quin era l’estat i què calia fer-hi.

Bosses d’aigua sota la capa asfàltica

Per sorpresa nostra, quan es va accedir a la part afectada es va poder comprovar que sota la primera capa de tela asfàltica hi havia bosses d’aigua.
Durant la prospecció es va poder veure que hi havia 4 capes successives de tela asfàltica i que entre algunes d’aquestes s’hi havia anat acumulant aigua. Sortosament, les darreres capes havien impedit que l’aigua es filtrés totalment.
Davant de l’estat de tota la zona, es va optar per arrencar les 4 capes de tela asfàltica i quitrà, fins a retrobar la rajola original.
Aquest sistema ens permetria refer l’enrajolat, amb el mateix estil de l’original, amb toves, sobre un recobriment integral de butiló, empotrat a paret i sota les rajoles del muret sud del terrat.
Amb totes aquestes millores, pensem que ens podrem oblidar d’aquest problema per unes quantes dècades…